Machete in lucru > Aeromodele

IAR-823 - DragosModels

(1/7) > >>

Claudiu:
Avionul IAR-823 a fost proiectat de biroul de proiectari aeronautice condus de Radu Manicatide si a zburat pentru prima oara in anul 1973.
A fost construit cu scopul formarii de piloti pe avioane usoare, cat si ca avion de pregatire in faza de initiere pentru aviatia militara.
Este noul proiect DragosModels si speram sa va placa.

lucian1975:
IAR 823 a participat in cadrul misiunii ”Sirius”, alaturi de BN 2 si IAR 316, in Angola. Misiunea s-a desfasurat intre 15 ianuarie 1981 si 15 decembrie 1982 in Angola si a avut ca obiectiv punerea bazelor unei scoli de pilotaj prin instruirea pilotilor (2 promotii) si a instructorilor care sa desfasoare activitatea ulterioara in scoala. La misiune au participat 12 avioane IAR 823, unul dintre acestea fiind pierdut in urma unui accident imendiat dupa decolare, eveniment in care si-au pierdut viata atat instructorul roman cat si elevul angolez. Comportamentul avionului a fost foarte apreciat de cei participanti la misiune. Dupa incheierea misiunii avioanele au ramas in dotarea armatei angoleze. in cadrul aviatiei miltare romane, IAR 823 a fost folosit la scoala de Aviatie Militara de la Bobocu, ulterior fiind transferat la Focsani unde a ramas in serviciu pana la sfarsitul anilor 90. Putea fi inarmat cu 2 blocuri de cate 4 PRND, 1 mitraliera 7,62, bombe de  50 sau 100 kg (cele de 50 acrosate sub aripi iar cea de 100 sub fuselaj) ori rezervoare suplimentare. Au fost construite 80 bucati din 1973 pana in 1983, initial ca inlocuitor al IAR 813. Au fost in dotarea aerocluburilor roman si ungar. Unele exemplare au ajuns in USA la persoane particulare.

DragosP:
Din pacte eu nu am gasit nici o poza cu vreun IAR inmatriculat angolez.
Cat despre cele ajunse in SUA intr-un fel ma bucur ca supravietuesc, daca ramaneau in tara erau demult transformate in linguri si tigai, ca multe alte avioane de la noi

lucian1975:
Revin cu o fotografie cu IAR 823 cu insemne angoleze.Pe plan este colonelul Rusen Alexe, emblema de sub fereastra este a scolii Angoleze de Aviatie (Escola Nacional de Aviacao Militar ”Comandante Bula”). inmatricularea avionului este I-107.

Cristi:
:OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă