Machete din carton - Forum

Căutare avansată  
Pagini: [1] 2 3 4   Mergi Jos

Autor Subiect: Galeon ,,SMOK''  (Citit de 22337 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

traian

 • Vizitator
Galeon ,,SMOK''
« : 03-11-2009, 23:50:53 »

Pentru ca e cel mai de actualitate pe masa de lucru si cu cele mai mari sanse de a fi terminat mai repede decat alte modele, incep prin a arata ce lucrez in materie de corabii.
 Galionul Smok, nava militara din flota poloneza din 1570 cu o lungime de 52m, deplasament 750 tone, era armata cu 12 tunuri de 102 mm, 14 tunuri de 76 mm, 2 tunuri de 152mm si 6 tunuri de 107 mm la care se adaugau un numar incert de falconete fapt ce aducea la aproximativ 48 numarul de guri de foc. Personalul imbarcat se ridica la 350 de oameni din care 240 erau luptatori. A fost construita dupa un proiect venetian si se incadreaza in profilul epocii, cu castel pupa suprainaltat, multe punti si ornamentatii bogate si viu colorate.
  Kitul e de la Maly Modelarz, e produs in 1981 si daca nu ar fi calitatea buna a cartonului, nu s-ar putea spune ca e grozav de bine realizat, lucru care pe mine ma cam mira fiindca am avut ocazia sa mai lucrez si alte modele de la Maly si m-au surprins placut prin acuratetea realizarii. Totusi, pentru mine are o valoare deosebita care acopera toate defectele si tin cu tot dinadinsul sa termin nava cat mai aproape de adevar.
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #1 : 04-11-2009, 00:15:39 »

Nu am insistat asupra etapelor de constructie, nu sunt invatat sa lucrez cu camera langa mine insa m-am axat pe ce am considerat mai necesar.
 Daca chila nu a creat probleme, coastele au fost calamitate necesitand fiecare in parte reparatii, lucru realizat prin inlaturarea in prima faza a surplusului ce se afla la partea superioara, ajustand la linia puntilor. Deficientele din borduri le-am reparat prin lipirea de fasii din carton pe cantul coastelor si apoi ajustarea dupa conturul corect, grosier cu caterul urmat de finisare cu hartie abraziva. Pentru partea de sub punte am ales sa umplu spatiul dintre coaste cu calupuri de polistiren lipite cu aracet pe care apoi le-am finisat dupa linia puntii si a chilei in prima faza, apoi si dupa curbura coastelor, utilizand o lama lunga de cater pentru degrosare iar apoi hartie abraziva lipita pe o placuta din placaj pentru finisare.
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #2 : 04-11-2009, 00:48:45 »

In prezentarea firmei, bordajul lateral de deasupra liniei de plutire (opera moarta) e dintr-o singura bucata, de la castelul prova pana la castelul pupa asa cum se vede in imaginea 0022. In mod normal aceasta ar fi trebuit sa se aseze perfect pe coaste, marginea puntilor si peretii transversali ai castelelor, dar si aici s-au ivit probleme asa ca am recurs la impartirea pe tronsoane a piesei. Astfel am decupat in prima faza bordurile de la castelul prova. Taierea am facut-o in portiunea unde ulterior montarii bordajului se vor aplica peste niste traverse de intarire care vor masca taietura. Iar pentru ca modelul sa nu se balangane in toate partile am facut si cavaletul. E pe suport din carton de 3 mm si inca nu e finisat.
memorat

fragata

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #3 : 04-11-2009, 09:14:33 »

Interesant model dar dupa cum vad cu ceva dureri de cap, insa cred ca rezultatul va fi la cel mai inalt nivel, fara nici o indoiala..Am doua intrebari:
 
-----------------------------------------------------------------------
...Daca chila nu a creat probleme, coastele au fost calamitate necesitand fiecare in parte reparatii, lucru realizat prin inlaturarea in prima faza a surplusului ce se afla la partea superioara, ajustand la linia puntilor. Deficientele din borduri le-am reparat prin lipirea de fasii din carton pe cantul coastelor si apoi ajustarea dupa conturul corect, grosier cu caterul urmat de finisare cu hartie abraziva...
-----------------------------------------------------------------------

 "Reparatii" la coaste le-ai facut dupa vre-un plan din alta sursa?
 
-----------------------------------------------------------------------
... Pentru partea de sub punte am ales sa umplu spatiul dintre coaste cu calupuri de polistiren lipite ...
-----------------------------------------------------------------------

 De ce ai optat pentru umplerea cu polistiren, tot pentru a "ajusta" forma modelului?
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #4 : 04-11-2009, 14:47:11 »

Nu as spune ca sunt chiar dureri de cap dat fiind faptul ca mult timp am avut acces doar la planuri cu erori dupa cum bine stii, doar putin mai lent in evolutia constructiei.
 Nu am folositalte surse. Procedeul e cel cunoscut sub denumirea de balansare a formelor si in cazul nostru utilizeaza doua elemente ajutatoare, ochiometrul si o bagheta dreapta si elastica ce se pune de-a lungul corpului ca si o fila de bordaj, in mai multe puncte de referinta pe inaltimea acestuia. Luand forma bordajului, in locul unde calca pe coaste, daca e cazul, vor aparea diferentele atat in minus cat si in plus, iar acestea se ajusteaza dupa caz sau prin inlaturarea surplusului sau prin adaugare a ce lipseste, operatiune finalizata cu o slefuire atenta pe lungime folosind o rigla din placaj pe care se lipeste hartie abraziva.
 Am optat pentru umplere cu polistiren din trei motive:
 - pentru aceeasi ajustare a formelor dar cu alta metoda
 - kitul ofera pentru opera vie file dreptunghiulare care se lipesc vertical de la chila spre punte in intervalul dintre coaste iar in plus nu sunt ,,vopsite'' aceasta trebuind sa se faca dupa fixare. Am ales sa renunt la ele si sa fac eu filele dupa modelul original, lucru care necesita un suport de baza pe care sa pot croi profilul. Ar fi mers si fara dar necesita mai multa munca si mai multe deseuri.
 - iti spuneam ca am o cunostinta care face asa la orice model lucreaza (el lucreaza numai cu lemn) si am fost tentat de data asta sa aplic si eu metoda. E prima data cand o fac si trebuie sa recunosc ca pana acum e satisfacator.
            Cuando se mira y qué es lo que trabajamos ?
memorat

fragata

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #5 : 04-11-2009, 17:59:04 »

Salutare,
 
Interesanta expunere si evident una din variatele metode "dezvoltate" de modelisti de a junge la rezultatul dorit.
Multumesc.
Personal eu ma lupt cu HMS Alert, primul model din carton, primul velier si ma gandesc daca sa expun sau nu de teama sa nu-i schimbati numele in HMS Fracaso.E intr-o faza destul de avansata, azi montand elemente de copastie.
Sa vad cum fac cu pequeña, care are cel mai bun telefon din familie sa mi-l imprumute.Cred, cred ca la sfarsit de saptamana voi deschide un nou topic.
Un fuerte abrazo.
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #6 : 04-11-2009, 18:10:20 »

 O teama nu o poti depasi decat daca testezi rezultatul. De-a lungul vremii, cati nu s-au otravit pentru ca noi sa stim azi ce fructe sunt comestibile! Si ei nu stiau ce fac.
memorat

Serpent

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #7 : 06-11-2009, 14:38:14 »

Traian, frumoasa lucrare, dar te rog frumos fa ceva cu focalizarea pozelor...
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #8 : 06-11-2009, 15:01:55 »

Imi dau toata silinta,aprofundez si indicatiile date de Dragos in domeniu, a mai ramas de gasit solutia optima de conlucrare intre mine si camera (sau intre camera si mine) care deocamdata nu se incadreaza in normele dorite. Imi dau toata silinta.
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #9 : 10-11-2009, 19:04:37 »

  Dupa unele negocieri am ajuns la un consens cu camera si adaug o noua etapa de constructie. Am lipit bordajul lateral al operei moarte, deasupra braului, precum si copastia.
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #10 : 10-11-2009, 19:07:08 »

  Cam incomode restrictionarile
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #11 : 10-11-2009, 19:10:22 »

 Dar orice inceput e mai greu
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #12 : 10-11-2009, 19:14:15 »

Iar pe parcurs, odata cu justificarea necesitatilor, se fac si imbunatatirile
memorat

traian

 • Vizitator
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #13 : 10-11-2009, 19:29:46 »

Urmatoarea etapa vizeaza filarea operei vii si a ce a mai ramas din opera moarta. Sunt inca nehotarat asupra vopsirii sub linia de plutire iar ceea ce am vazut in acest sens prin diferite imagini nu ma prea satisface. Daca e sa luam de bun realitatea perioadei, ar trebui sa vopsesc alb dar nu ma prea incanta. As incerca o acoperire metalica gen foi de cupru dar nu sunt convins ca se integreaza in realitatea data de bugetul flotei poloneze de la vremea respectiva. Sunt tentat de un ,,natur'' dar nu da bine. As fi incantat de o parere care sa ma decida. 
memorat

Claudiu

 • Administrator
 • Modelist
 • Mesaje postate: 1822
Re: Galeon ,,SMOK''
« Răspuns #14 : 10-11-2009, 19:42:35 »

Ce bine ca ai dovedit camera :13: imaginile sunt foarte faine.
Interesanta abordarea ta cu lipirea polistirenului in locasurile goale, poate voi incerca metoda la urmatoarea nava. Cat despre indecizie iti pot spune doar ce varianta nu as alege- pe cea cu vopsitul natur. Acum au ramas 2 din 3...
 
SPOR ! :18:
memorat
Pagini: [1] 2 3 4   Mergi Sus