Salutare tuturor!
Vreau sa va relatez cum m-am pricopsit cu un astfel de instrument. Poate se numeste altfel, dar eu asa ii spun, fiindca este destinat taierii unor cercuri.

Evident, pentru un modelist, auto mai ales, acest device simplifica mult lucrul. Sunt binecunoscute cutitele produse de Olfa si alte companii, cu singura problema ca la Chisinau ele nu sunt de gasit sub nici o culoare. Pe de alta parte, sa comand unul de pe net m-ar fi costat de doua ori cat cutitul, asa ca am renuntat la ideie. Dar asa cum un moldovean rar se opreste in fata greutatilor, an cautat cai ocolite de a-mi satisface necesitatea in acest instrument.
Fiind inginer de formatie, am decis sa-mi fac eu singur unul, asa ca pentru asta am cautat ceva vreme prin magazinele de instrumente si materiale de constructie cam ce ar merge ca semifabricat. In final, atentia mi-a fost atrasa de un dispozitiv de gaurire pentru faianta si lemn care, sincer, nam habar cum se numeste in romana. Rusii ii zic "balerina" si arata ea astfel

M-a interesat in primul rand rigla hexagonala si suporturile cutitelor, care aveau sa devina baza cutitului. Dupa ceva experimente, s-a ajuns la urmatoarea constructie:

Cred ca nu este nevoie de mari explicatii - am taiat cutitele care erau si am facut din ele placi de fixare a acului (de la un compas mai vechi) si cutitului (un cutit simplu de modelit). Neajunsuri desigur sunt - in primul rand - diametrul minim este de 12 mm, intr-al doilea - se uzeaza rapid suruburile de fixare din cauza fortei mari aplicate, dar asta cred ca tine mai mult de faptul ca le strang eu prea tare
In final, trebuie sa zic ca cutitul meu taie si carton de 2 mm fara stress - uite si dovada

A propos, rotile la retrocar anume cu el is taiate
Deci, cine vrea sa-si faca - spor la treaba, fiindca nu este greu de loc, e nevoie de un polizor (sau un flex, eventual) si niste maini dibace. Daca sunt intrebari - welcome