Multam de raspuns PAPY. Ideea e alta, bine...... stiu ca in general la navele de epoca , la arborada simetria e baza ( cum este in babord asa si in tribord), dar...... DAR..... si din nou DAR..... in cazul francezului simetria nu este valabila pentru nici una din vergi, nici la arborele artimon , nici la cel principal.... nicaieri. De exemplu ...... daca la una din vergi, am nevoie in tribord de 3 macarale ( scripeti) in babord se pare ca sunt 5 ....... Daca raportez numarul de scripeti care-mi este recomandat de producator, la ceea ce de fel mi-ar trebuii ...... raportul legat de numarul acestora nu este egal, nici macar apropiat.
Daca de exemplu, producatorul kitului specifica faptul ca este nevoie de 70 buc scripeti (ca exemplu ) , in comparatiile facute cu ilustratele din kit si cu fisa de instructiuni, as avea nevoie de 90 buc, nemaivorbind de ...simetrie . Sper ca ai inteles unde bat.
Legat de vergi...... asa este, ele se leaga la catarge prin intermediul scipetilor, pana aici totul este OK, acum..... treaba sta cam asa........ in toate pozele , in instructiuni, pe tot ceea ce am gasit eu legat de francez, vergine NU SUNT LEGATE LA DISTANTA EGALA TRIBORD-BABORD. Pentru a intelege ceea ce spun, sa luam exemplu vergei de pe arborele artimon. Manevra principala de ridicat-coborat verga, cea care de altfel leaga si ansamblul verga-vela la arbote nu este centrata ( cei doi scripeti Nr 76 care sunt legati intre ei prin intermediul manevrei 6 ) Deci...... unul dintre scripeti este ancorat la arborele artimon, cel deal doilea scripete este legat la verga. Buba este exact la acest al doilea scripete. practic acest scripete nu este centrat pe verga, distanta din dreapta vergii este cu mult mai mare decat cea din stanga, acest lucru fiind valabil la toate vergile. Aici apare erata. Practic sunt cam confuz cu privire la acest aspect, neintelegand modul de manevrare al velaturii in acest sistem dubios de asezare al vergilor pe arbori.
Dubios rau de tot lugerul asta
...............
Sa nu uit, la palmieri lipsesc doar maimutele
, sunt foarte reusiti .
Legat de maimute........ daca am sa reusesc sa le fac la scara din kit, fi sigur ca am sa le pun la loc de cinste