Desi anul trecut nu am reusit sa termin modelul la timp, imi incerc din nou norocul cu un model ( zic eu) mai simplu: submarin clasa Los Angeles.
Construite incepand cu 1972 submarine din clasa Los Angeles au reprezentat si inca reprezinta unul dintre cele mai succes tipuri de submarine din lume. In total au fost contruite 62 de bucati din care 42 ( conform wiki) 51 ( conform naval-technology.com) in ca sunt active. Cu o exceptie ( SSN-709 ce poarta numele amiralului Hyman G. Rickover ) toate au fost botezate dupa numele unor orase din Statele Unite. Au fost construite de Northrop Grumman Ship Systems si General Dynamics Electric Boat Division.
Serviciu activ:
1991- operatiunea "Furtuna in Desert" 9 submarine au fost in zona din care 2 au lansat rachete Tomahawk
2003- 12 submarine au participat la operatiunea "Iraqi Freedom" , toate au lansat rachete Tomahawk TLAM
Caracteristici tehnice:Lungime: 110 mRaza: 10 mPropulsie: 1 reactor nuclear General Electric PWR S6G ce actioneaza 2 turbine de 35000 CP, reactorul necesita realimentare dupa 30 de aniViteza max la suprafata: 37 km/hEchipament electronic si sonare: Raytheon CCS Mark 2 combat data system; sonare BQS-5 si BQS-15, sonar activ Raytheon SADS-TG, radar BPS-15, MIDAS (Mine and Ice Detection Avoidance) si lista poate continuaArmament: 37 torpile tip 48ADCAP, rachete Tomahawk si Harpoon, etcModelul e free de pe
http://udonfactory.the-ninja.jp/paper/down/down.html , originalul la scara 144 a fost micsorat la 1:200