Machete din carton - Forum

Căutare avansată  
Pagini: [1]   Mergi Jos

Autor Subiect: SAAB J 35 F Draken - Fly Gomix  (Citit de 1719 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

lucian1975

  • Modelist
  • Mesaje postate: 609
SAAB J 35 F Draken - Fly Gomix
« : 04-12-2020, 19:35:40 »

 Draken a fost un vanator supersonic din perioada Razboiului rece. S-a aflat in serviciul Suediei, Austriei, Finlandei si Danemarcei. Suedia a optat pentru mentinerea acestuia in serviciu pana in 1999, concomitent cu Saab J 37, pe fondul intarzierii programului Gripen.
 
Au fost construite 651 de unitati, sub diverse variante si modernizari.
Designul de aripa dublu delta a permis efectuarea manevrei cunoscuta azi sub denumirea de ”Cobra” facuta celebra de Pugacev cu Su 27. Manevra consta in ridicarea brusca a botului avionului intr-un unghi mai mare de 90 de grade si pastrarea pentru scurt timp a acestei pozitii, ceea ce duce la pierderea brusca de viteza si permite revenirea pe traiectoria initiala. Suedezii au numit manevra "kort parad" si a fos folosita ca manevra de lupta de catre pilotii sudezi (probabil si de cei din celelalte tari care au operat Drakenul) pentru a trece in spatele urmaritorilor.
 
Versiunea propusa de Fly Gomix este un J 35 F, la scara 1:33. Din aceasta versiune au fost produse 230 de avioane, intre 1965 si 1972. Diferentele vizibile constau in indepartarea tunului de pe planul stang si in senzorul infrarosu, de pe burta avionului, in fata rotii. Aceasta varianta a avut o avionica imbunatatita fata de anterioarele,mai ales prin crearea posibilitatii de folosire a rachetelor ghidate prin infrarosu.
Avionul prezentat este cel cu nr. 14, din dotarea bazei aeriene F 10 Ängelholm. J 35 F a deservit baza aeriana F 10 intre 1969 si 1991.
Macheta a fost personalizata in ”tiger meet” chiar daca intalnirea tigrilor are loc in cadrul NATO, iar Suedia nu este membra a acestei aliante.
Constructia machetei poate fi urmarita aici.


memorat
Pagini: [1]   Mergi Sus