Machete din carton - Forum

Căutare avansată  
Pagini: [1]   Mergi Jos

Autor Subiect: BR-52 KLIEGSLOK  (Citit de 7363 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tavi

• Vizitator
BR-52 KLIEGSLOK
« : 26-08-2012, 14:03:47 »

BR 52 Kriegslok (locomotiva de razboi) a facut parte din  clasa  2-10-0  de locomotive cu abur construite in Germania  intr-un numar mare in perioana WW II . Din 1942 pana la sfarsitul anului 1944 nu mai putin de 6383 locomotive au fost construite pentru compania Cailor Ferate Germane. Cu toate acestea, daca luam in calcul  numeroase alte companii feroviare printre altele , numarul total de locomotive construite  ar fi aproape  de 6750.
Locomotivele din seria 52 au avut o pozitie privilegiata in programul de achizitii  dictat de Caile ferate din Germania, deoarece acestea nu au avut in planul de achizitii nici un tip de locomotiva militara (de razboi) in prima serie in 1924, nici in 1934 , acest lucru materializandu-se in a treia  seriei de comenzi din 1939 cand s-a avut in vedere doul tip 52. Cu toate acestea, abia in  12 septembrie 1942 prima clasa 52 cu  Nr. locomotiva 52001  a parasit atelierele de Borsig din Berlin.

La sfarsitul anului 1941 doar trei locomotive cu abur au fost trecute pe planul de achizitii al Railroad National,  cate una din seria 44, 50 si 86, care au fost considerate destul de importante pentru gestionarea razboiului. Liderii  celui De-al Treilea Reich considerau ca transportul feroviar va devenii factorul cel mai important pentru aprovizionarea "masinii de razboi Germane" in invazia Uniunii Sovietice. Severitatea iernii ruseasti din anul 1941-1942 a aratat incapacitatea  locomotivelor de pana atunci desemnate sa opereze in astfel de conditii climatice extreme si daunele cauzate de inghet , ceea ce ce a intarit convingerea factorilor de decizie ca o locomotiva apta pentru a indeplinii sarcinile impuse este impetuos necesara. Furnizarea de material de razboi pe frontul de est aproape ca fusese complet rupt iar gandul de pentru productia de masa a aparut brusc , schimbarea si trecerea  la o noua locomotiva s-a facut aproape instantaneu.
In 1941, Hitler a continuat sa solicite o crestere rapida  a productiei de locomotive destinate masii de razboi germane, crestere care putea fi realizata de catre industria feroviara numai prin de aducerea  simplitatii  in constructii si montaje pentru a accelera timpul necesar fabricatiei.
memorat

tavi

• Vizitator
Re: BR-52 KLIEGSLOK
« Răspuns #1 : 26-08-2012, 14:34:07 »

Pana in prezent, seria 50 a fost locomotiva cea mai importanta in serviciu din perioada razboiului cu o greutate pe osie de numai 15 tone si o capacitate de tractare de  1.200 de tone la o viteza maxima de 65 kilometri pe ora, indeplinind astfel toate cerintele din caietul de sarcini destinat... transportului feroviar de razboi.
Planuri pentru o noua "locomotiva de razboi" trimise diferitor fabrici, au fost practic inexistente in comparatie cu cerintele venite , astfel ca un start complet  si competent de realizare si construcie  a fost diminuat  atragand un impas major in productia de locomotive cerute.
Cum era si de asteptat ,intr-un film de propaganda din anul 1943 productia simplificata a seriei 52 a fost reprezentata intr-o maniera destul de .... mediocra , subliniind ca: "Multe locomotive pentru scopuri nenumarate creati , sa dea paine la mii si mii ..." Cam asa suna  programul de pace a germaniei cu privire la  locomotivele respective. Dar razboiul a adus o concentrare a tuturor fortelor revolutionare pe un singur scop - acela de standardizare! "Doar o locomotiva, care strabate toate distantele prin ger si caldura. Doar o locomotiva, dar cea mai buna si mai simpla pentru utilizare in razboi! Numai un design standard, de locomotiva construita de catre toate fabricile de  locomotive ale Reich-ului! " Planul a fost pentru productia anuala de o mie (cel putin) de locomotive pe an pe ??timp de pace in toata Europa ocupata, germanizata.
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #2 : 26-08-2012, 14:44:04 »

In 1942 responsabilitatea pentru dezvoltarea locomotivei a fost luata de ctre caile ferate. Ce a contribuit la aceasta decizie a fost accidentul fatal al fostului ministru de Armament, Todt Fritz iar succesorul sau Albert Speer, numit de catre Hitler, a actionat aproape imediat. El a dat responsabilitatea pentru dezvoltarea de  locomotive si material feroviar la comisia principala a Debenheut care a fost sub conducerea lui Adolf Meckel, directorul biroului de standardizare a industriei de locomotive, si care acum este considerat a fi tatal  " locomotivi de razboi ".
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #3 : 26-08-2012, 14:55:55 »

Despre istoria BR-ului 52 ar fi de scris multe pagini, asa ca.... am spicuit doar cate-va fragmente legate de istoria destul de tumultoasa a celebrei "locomotive de razboi". Ei... dragilor acestea fiind zise, cred ca este important sa pasim , timizi mai departe.  Am deschis acest topick sa va prezint (sau sa demonstrez) faptul ca ....nu sunt chiar "afon" in materie de feroviare. Deci..... prin gramada mea de ramasite , vechituri sau...... nici eu nu stiu cum sa-i zic, am gasit (impropriu spus) si ...o locomotiva. Buuuun..... modelul defata este realizat la scara 1:35 (mare rau.... cat o zi de post si craciun la un loc)  iar ca varianta de vopsire..... m-am oprit la o celebritate care si-a facut veacul pe la noi, dupa ce a fost rechizitionata din stocul de cinci locomotive din depoul personal al lui Hitler. deci.... varianta de vopsire....... tipic germana cu camuflaj de iarna  :2: :2:  Deci....... al meu BR-52 se prezinta astfel :
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #4 : 26-08-2012, 14:56:43 »

:22: :22: :22:
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #5 : 26-08-2012, 14:57:29 »

:22: :22:
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #6 : 26-08-2012, 15:02:31 »

Ca un aspect general..... modelul a fost realizat cu gandul de a-l motoriza, asa ca practic toate piesele care alcatuiesc calea de rulare a locomotivei propriuzise dar si a tenderului sunt .....mobile. Trebuie sa recunosc ca am abandonat acest gand ( bolnav ) dupa ce am constatat si realizat ca nu am nici cea mai mica posibilitate de realiza un circuit cat mai simplu pentru un asemema monstru .
memorat

tavi

• Vizitator
« Răspuns #7 : 26-08-2012, 15:15:10 »

.....totusi...... constructia nu se opreste aici. chiar daca realizarea unei garnituri militare germane este practic imposibila, imposibilitate creata de spatiul de expunere si depozitare la o asemenea dimeniune si scara (1:35 - locomotiva plus tenderul are aproape 90 cm lungime) am decis ca macar doua -trei vagoane platforma sa-i atasez, acum.... ce mi-e 90 cm , ce mi-e 150- 160 cm . Deci.... am optat pentru urmatoarea configuratie : vagon de sacrificiu (atasat inaintea garniturilor pentru a proteja locomotiva de eventualele mine aflate pe sine) in care v-or salasluii doua cuiburi de mitraliere MG 42 si un tun AA  FLAK 36 de 20 mm, urmeaza locomotiva cu FLAK-ul AA cu patru tevi montat pe tender, un alt vagon platforma destnat  pentru 2 tunuri AA Flak 36 cu cate o teava si al treilea vagon si ultimul... care v-a transporta probabil un TIGRU 1 sau un Panzer III .... dar pana atunci...... astept critici cu privire la BR-ul 52 sub propria-mi semnatura. :14: :14:
memorat

Cos

• Modelist
  • Mesaje postate: 837
« Răspuns #8 : 27-08-2012, 00:57:23 »

Atat am de zis  :1: :1: :1:  ca de altfel si  :16: :16: :16: . Ai mai putea spune altceva in fata unei asemenea frumuseti

Stima si respect sincer  :14:
memorat
"Pastreaza, in sufletul tau, un loc secret in care sa se poata aduna visele si, astfel protejate, sa infloreasca si sa creasca."-Louise Driscoll

Cristake74

• Vizitator
« Răspuns #9 : 27-08-2012, 15:36:46 »

Superb....  :16:
Cat despre motorizare, poate ca ar avea un anume rost - ma gandesc aici la stilul americanesc de a face mici module cu cai de rulare destul de scurte, liniare,eventual cu un macaz, doua - practic ceva de manevra, nicidecum un circuit inchis, cum au europenii in cap. Dar chiar si asa, la aceste dimensiuni, ar trebui un spatiu considerabil pentru un astfel de modul cu linii.
memorat

Wittman40

• Modelist
  • Mesaje postate: 1525
« Răspuns #10 : 02-09-2012, 22:50:55 »

Foarte frumos eu am o varianta functionabila de la Roco si este varianta BR 051

memorat
Pagini: [1]   Mergi Sus