Dupa o perioada mai lunga de timp,in care nu am mai postat nimic in acest topic, am hotarit sa revin cu ceva noutati legate de diorama ,, OPERATIUNEA COBRA " . De ceva zile am mai pigulit cate ceva la diorama, si dupa o meditare mai ampla asupra faptului, am hotarat sa mai atasez ceva poze, chiar daca subiectul acesta nu intereseaza.
Cu bunavointa tuturora am sa fac o mica paranteza, unde am sa exemplific aceasta tema cu ceva argumente istorice. Probabil pentru multe persoane , Operatiunea COBRA nu simbolizeaza nimic, sau aproape nimic.
Am ales aceasta tema din respect pentru toate acele PERSOANE,fie ei civili sau militari deopotriva care au fost sactificati pe altarul razboiului mondial, din perioada 1939-1945 , in speranta ca am invatat o lectie cruda despre viata si moarte , despre respect si fraternitate.
OPERATIUNEA COBRA a succedat o serie de evenimente si lupte legate de cucerirea orasului CAEN. Montgomery a declansat o serie de atacuri de uzura , pentru cucerirea localitatii CAEN. Primul atac cu nume de cod PERCH , prin care sa incercat strapungerea flancului german la Villers-Bocage ,incheiata cu infrangerea trupelor aliate. Dupa o amanare cauzata de dificultati de aprovizionare dar si de vremea nefavorabila, intre 17-23 iunie trupele germane au efectuat un puternic contra-atac respins in cele din urma de aliati, cu pierderi grele de ambele parti.
Intre 7-9 iulie, CAENUL este puternic bombardat de catre bombardiere americane , si luat cu asalt. Intre 18-21 iulie , o noua ofensiva a trei divizii blindate britanice a dus la eliminarea ultimelor focare de rezistenta din CAEN si inprejurimi.Strategia conceputa de Monty, urmarea usurarea deplasarii armatelor aliate aflate in regiunea vestica a plajelor de debarcare, prin atragerea rezervelor germane in zona de est. Strategia a fost un succes. Declansarea ulterioara a OPERATIUNII COBRA la data de 24 iulie printr-un atac executat de armata I americana, langa Saint-Lo, a surprins armata germana, reusind sa strapunga liniile de aparare si ajungand pe data de 28 iulie la capul de vest al peninsulei Cotentin, in localitatea Coutonces, unde a facut jonctiunea cu armata canadiana, care a avut un efect devastator asupra trupelor germane. In buzunarul format, sau punga de la FALAISE, langa localitatea CHAMBOIS au fost incercuite 8 divizi blindate si peste 50 000 soldati germani au fost luati prizonieri. Aceasta operatiune a avut un efect devastator asupra armatei germane si a impiedicat intarirea liniilor defensive germane pe Sena
Atasez si o harta pentru a intelege mai usor cele mentionate si a putea urmarii miscarile de trupe care au avut loc.